Wat voor gebaren gebruiken jullie?

LET OP: babygebaren is een methode waarbij je je gesproken taal ondersteund met gebaren. Dat is iets anders dan dat je in gebarentaal met elkaar praat. In gebarentaal praten is wat doven doen, we noemen dat Nederlandse Gebarentaal. (NGT) Je gesproken taal ondersteunen met gebaren heet Nederlands met Gebaren (NmG). Babygebaren kun je zien als een vorm van NmG. De gebaren die je gebruik zijn echter wel afkomstig uit de Nederlandse Gebarentaal.

Een veelgehoorde vraag aan ons is: welke gebaren gebruiken jullie? Daar kunnen we heel kort op antwoorden: wij gebruiken in onze activiteiten en materialen alleen gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Dat doen we met een reden:

Overlap

De gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal worden niet alleen door ons gebruikt. Ook door doven, slechthorenden, logopedisten, de zorg, het speciaal onderwijs. Handig want zo gebruiken we allemaal dezelfde gebaren en kunnen we onderling ook met elkaar gebaren.

Makkelijk

De gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal zijn (bijna) allemaal heel makkelijk. Hoe maak jij het gebaar voor auto? Met twee vuisten heen-en-weer bewegen alsof je het stuur van de auto beweegt? Zo gaat ook het officiële gebaar, waarom zouden we daar iets nieuws/ingewikkelders/moeilijker te onthouden gebaar voor verzinnen?

Opzoeken

Doordat zoveel mensen gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal gebruiken zijn deze gebaren makkelijk terug te vinden. Er zijn boeken, dvd’s, maar ook website’s, en app’s waar je snel even een gebaar kunt opzoeken. Als we zelf gebaren zouden verzinnen, zouden we deze opzoek-bron missen.

In alle workshops, cursussen, trainingen of ander soort activiteiten van Baby- en kindergebaar maken we daarom enkel en alleen gebruik van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Wij vinden het belangrijk dat je gebaren leert uit een taal die hier in Nederland ook wordt gebruikt en makkelijk terug te zoeken is. We zullen je daarom nooit gebaren uit een andere taal/ zelf verzonnen gebaren aanleren.

De producten die je in de webshop vindt, gebruiken ook alleen maar gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Dat geldt uiteraard ook voor de producten die niet van ons eigen merk zijn. Alle webshopartikelen maken gebruik van NGT-gebaren.

Er zijn enkele babygebaren-aanbieders die niet alleen maar gebruik maken van de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Laat je dus vooraf goed informeren welke gebaren er gebruikt worden.

Datzelfde geldt voor een gebaar opzoeken op internet: de hele wereld plaatst filmpjes op internet. Dubbelcheck dus even of het filmpje waar jij naar kijkt gebruik maakt van gebaren uit de NGT. In ieder land hebben ze namelijk een eigen gebarentaal, zo gaat een gebaar uit de Amerikaans Gebarentaal echt heel anders dan het gebaar uit de Nederlandse Gebarentaal.