babygebaren leren
babygebarentaal

Wat is Babygebaren

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Door het gebruiken van babygebaren kan hij echter wel met jou communiceren.

Veelgestelde vragen

Babygebaren is een manier van communiceren met je kind

Babygebaren is een manier van communiceren met je kind als praten (nog) niet lukt. Je ondersteunt je gesproken taal met enkele woorden in gebaren. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen.Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren.

Is het gebruik van babygebaren slecht voor de ontwikkeling van mijn kind?

Nee, het gebruik van gebaren is zeker niet slecht voor de spraakontwikkeling. Het gebruik van gebarentaal kan de spraakontwikkeling juist versnellen. Omdat kinderen in hun hoofd al taal gebruiken en woorden in gebaar vormen om te communiceren, zullen ze, zodra fysiek de woorden kunnen uitspreken, snel woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Geleidelijk zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken. Er zijn dus geen aanwijzingen voor een spraakachterstand.

Waarom zou ik mijn horende kind laten gebaren?

Het gebruik van gebaren bij je kind heeft een hoop voordelen. De meest genoemde voordelen:

  • Het vermindert driftbuien en frustraties
  • Het versterkt de ouder- kind band
  • Het kan de gesproken taalontwikkeling stimuleren
  • Het verandert de manier van interactie met je kind
  • Het geeft je kind een stem voordat hij/zij kan praten
  • Het is goed voor het zelfvertrouwen van je kind

Maar bovenal; is het heel erg leuk en gezellig om zo samen te kunnen ‘praten’.

Wanneer kan ik het beste beginnen met babygebaren?

Je kan gebaren gaan maken vanaf de geboorte. Echter, na gemiddeld 8 maanden is de motoriek van je kind zover ontwikkeld dat je kind zelf gebaren kan gaan maken. Als je eerder begint zal dit het proces niet schaden, maar het kan frustrerend zijn voor jou als je kind na een paar maanden nog geen gebaren gebruikt. Aan de andere kant, sommige ouders willen graag eerder beginnen zodat ze een goede basis kunnen leggen, zelf aan het gebruik van gebaren moeten wennen. Een baby moet het geheugen, handigheid en begrip ontwikkelen om gebaren te herkennen, begrijpen en te maken.

Vanaf welk moment gaat mijn kind teruggebaren?

Dat hangt af van verschillende factoren: hoe oud je kind is, hoe vaak gebruik je de gebaren en hoeveel belangstelling het kind heeft om te communiceren. Sommige ouders boeken binnen een paar dagen resultaat en andere binnen een paar weken. Consequent dagelijks gebruik van een paar gebaren is essentieel om succes te boeken.

Hoeveel gebaren moet ik eigenlijk leren?

Dat bepaal je zelf! Het leuke aan het gebruik van babygebaren is, is dat er geen minimum aantal gebaren nodig is. Je kunt dus zoveel gebaren gebruiken als je leuk vindt of nodig hebt. In onze workshops leren we gemiddeld 15 gebaren op een avond, daarmee heb je een prima basis en kun je zeker een tijd vooruit.
Overigens; van een compleet nieuwe taal is bij babygebaren geen sprake; we ondersteunen slechts enkele woorden met gebaren, zonder dat we rekening houden met spelling – en grammaticaregels. Je leert dus alleen losse woorden.

Mijn kind praat al een beetje, is het dan nog zinvol om te gaan babygebaren?

Meestal duurt het ongeveer 3 jaar totdat kinderen een behoorlijke woordenschat hebben. Tot die tijd kan je hen gebaren leren die ze kunnen gebruiken om te communiceren wat ze nog niet kunnen uitspreken. Het kan een tijdje duren voordat ze krokodil of vliegtuig kunnen uitspreken, maar ze kunnen het leuk vinden om je te laten weten door middel van een gebaar dat ze het plaatje in een boek dat je laat zien wel herkennen! Dus, ook al kan je kind al een paar woorden uitspreken, het is nog niet te laat om te beginnen met gebaren. Het is mogelijk dat ze de gebaren oppikken van woorden die ze nog niet kunnen zeggen. Het is zelfs zo dat hoe ouder je kind is, hoe sneller het zal terug gebaren!