Gebarenevaring van Femke

Wij zijn begonnen met een cursus babygebaren toen onze dochter Merel acht maanden oud was. Omdat ik zelf logopedist ben, had ik sowieso interesse voor gebaren. Mijn vriend vond het ook erg leuk om dit samen te leren en meer te weten te komen over de taalontwikkeling.

Daarna zijn we een aantal gebaren gaan gebruiken, zoals het gebaar voor luier, eten, drinken enz. Merel gebaarde zelf nog niet, maar begreep ons wel goed. Op een gegeven moment begon ze ook te gebaren, toen ze ongeveer 1 jaar oud was. Het gebaar dat ze het eerst liet zien was het gebaar voor muziek!. Het woord kon ze nog niet goed uitspreken; ze zei:”zizi.”, maar het gebaar kon ze wel!.

Extra handig was dat mijn vriend en ik, ook al hadden we slechts 40 gebaren geleerd, op afstand met elkaar konden communiceren. Ik herinner me dat hij binnen zat in een restaurant met zijn broer en ik van buiten af door het raam kon gebaren: “Merel slaapt.”’

Omdat de taalontwikkeling van onze dochter zich heel snel ontwikkelde, zijn we wat minder bezig geweest met de gebaren. Totdat ik tegen de dvd’s van Lotte en Max aanliep. Als ik moet koken zet ik een gebaren-dvd aan. Merel is nu twee jaar en vindt het hartstikke leuk om te kijken omdat er ook veel liedjes in voorkomen. Daarnaast kijkt ze naar andere kindjes die gebaren maken.

Als ze nu op de opvang komt, vertelt ze de leidsters: “Dit is het gebaar voor mama.”

Mijn vader denkt dat ze later juf wordt.