Gebarenervaring van Audrey

“Wil je melk drinken?”
Een grote grijns verschijnt op het gezicht van mijn neefje terwijl mijn zus het gebaar voor ‘melk’ maakt. Het is 2014 als ik voor het eerst kennis maak met babygebaren. Al gauw weet ik het zeker: dát ga ik later ook doen als ik zelf kinderen heb!
 
Het effect van gebaren
In de jaren die volgen zie ik van dichtbij hoe het gebruik van gebaren mijn neefjes – er volgen er nog drie – helpt om zelf al vroeg te communiceren. Ik doe enthousiast mee en leer zo ook een aantal gebaren. Dat voor ‘poep’ spreekt natuurlijk erg tot de verbeelding. En aan tafel zorgt het voor hilariteit als mijn neefjes weer eens het gebaar voor ‘meer’ maken.
 
Een woordenschat vol babygebaren
Als ik in 2021 zelf zwanger raak, heb ik dus al wat basiskennis van babygebaren. Nadat ik mijn vriend informatie heb laten lezen over het effect van babygebaren, is hij ook direct enthousiast. Omdat we een tweeling verwachten, lijkt het ons wel zo handig om al tijdens mijn zwangerschap veel gebaren te leren. Nu hebben we tenslotte nog tijd voor onszelf…

Van mijn zus – inmiddels gediplomeerd docent babygebaren – krijgen we de nodige tips en een overzicht van handige gebaren om mee te beginnen. We gaan direct aan de slag met oefenen. Mijn vriend is al snel nog fanatieker dan ik. Hij maakt driftig aantekeningen in een schriftje, neemt dagelijks de geleerde gebaren door en ook zijn YouTube-account vult zich al snel met allerlei gebarenfilmpjes.
 
Het leven is een feest
Ik kijk regelmatig ook mee, en samen leren we alvast enkele bekende kinderliedjes. ‘Slaap kindje slaap’ is tot nu toe mijn favoriet. Maar we leren ook nieuwe liedjes die ware oorwurmen blijken. Bijna elke ochtend zingt wel een van ons “Goedemorgen, goedemorgen, het leven is een feest”.

Mijn vriend heeft inmiddels zo’n 175 gebaren in zijn schriftje – en in zijn hoofd. Daar zitten uiteraard handige gebaren bij voor dingen als ‘eten’, ‘koud’ en ‘slapen’, maar hij leert ook alvast de gebaren voor zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. Héél handig voor het eerste jaar, natuurlijk…

De dierengebaren lijken zijn favoriet. Ik denk niet dat de kans heel groot is dat onze kinderen in hun eerste levensjaren een zeeschildpad tegenkomen, maar als dat wel zo is, heeft mijn vriend in elk geval het gebaar daarvoor paraat…

En ik? Ik lig al gauw achter op hem en moet het voorlopig met een “woordenschat” van enkele tientallen gebaren stellen. De basisgebaren zitten er in elk geval goed in. Zat ik rustig mijn avondeten weg te happen – dat ging aan het einde van mijn zwangerschap niet zo snel meer – en dan werd er weer een gebarenkaart voor mijn neus gehouden. Tijd voor wéér een overhoring. I created a monster!
 
Gebaren toepassen in de praktijk
Onze kinderen zijn pas twee maanden oud, dus écht gebaren zit er nog niet in. Voorlopig houden we het bij gebaren voor ‘melk’, ‘flesje’, ‘luier’ en ‘poep’. Wel hebben we nog een andere nuttige toepassing gevonden: we kunnen elkaar nu via gebaren vragen of de honden al hebben gegeten, zonder dat die hun oren spitsen bij de woorden die ze maar al te goed kennen. Daarnaast hebben we dankzij babygebaren iets om elkaar wakker te zingen tijdens de nachtvoedingen: een mompelende, sarcastische versie van ‘Het leven is een feest’…

Audrey heeft samen met haar vriend een tweeling van twee maanden. Ze gebruiken babygebaren om hun kinderen de mogelijkheid te geven hun behoeften eerder uit te drukken.