Handige apps, of toch niet?

App’s. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wie gebruikt er nou geen app? Voor je bankzaken, je treinreis of berichtjes met vrienden. Dat er nu dan ook babygebaren app’s zijn is niet meer dan logisch. Maar hoe handig zijn die nou eigenlijk?

Kwebl, Het gebaar van de Dag, Isign, Kindergebarenapp. Dat zijn denk ik wel de bekendste app’s met (baby) gebaren. Kwebl en de Kindergebarenapp van het NSGK richten zich echt op jonge kinderen. De app van de bijbehorende facebookpagina ‘het gebaar van de dag’ heeft een breder publiek, net als de app Isign van het Nederlands Gebaren Centrum: app’s met gebaren voor alle leeftijden. Allemaal gebruiken ze echter gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal. Dat maakt ze een super handig naslagwerk voor babygebaarders die even niet meer weten hoe een bepaald gebaar gaat.

Naslagwerk. Ja, zo zouden wij het adviseren. Waarom? Simpelweg omdat je bij een app niet de uitleg krijgt die je in een workshop of cursus wel krijgt. Nee,dit wordt geen promotiepraatje om je toch vooral in te schrijven voor een workshop of cursus van Baby- en kindergebaar. Maar wel een uitleg waarom we een training adviseren aan beginners.

In een training krijg je les van een docent. Die jou rustig en duidelijk voordoet hoe je je hand moet houden, in welke vorm, en hoe je deze moet bewegen. Desnoods doen we het 10x voor, geen enkel probleem. Vaak krijg je daarbij geheugensteuntjes zoals: beweeg je handen naar buiten zodat je de snorharen van de poes uit beeldt. Handig, want zo is een ingewikkeld uitziend gebaar ineens veel duidelijker. Bovendien zijn er ook gebaren die op het eerste gezicht helemaal niet zo logisch zijn. Met een ezelsbruggetje onthoud je het gebaar ineens veel beter. Denk aan het gebaar voor ‘nog meer’: je vinger is de uitslaande wijzer van de benzinemeter; die moet duidelijk ‘nog meer’ benzine. Dat ezelsbruggetje krijg je niet bij een app.

Hoe goed je ook hebt opgelet en meegedaan die avond, soms vergeet je een gebaar. Eenmaal thuis ga je immers niet direct met alle 50 geleerde gebaren aan de slag, maar pas je een stuk of 6 toe. Langzaam breidt je uit. Na een maand of 2 is het tijd voor dat ene gebaar. Die je echt wel geleerd hebt in de training, maar hoe ging die ook al weer? Dan is opzoeken in de app superfijn. Je bekijkt het filmpje, herinnert je het geheugensteuntje en tadaa! Je vingers bewegen alsof ze het gebaar nooit zijn vergeten.

Uit nieuwsgierigheid blader je dan nog even verder door de app. Woorden die gerelateerd zijn aan het gebaar wat je net opzocht vliegen voorbij. Pooh, die filmpjes gaan best snel. Hoe hou je je handen nou precies? Waarom gaat dit gebaar zo? Was er nu maar iemand die jou kon uitleggen hoe het gebaar gaat. Die iemand vind je in een (thema-)workshop of op een dvd van Lotte en Max. Beide geven duidelijke uitleg om het gebaar goed te leren, dan kun je een willekeurige babygebaren app fijn als naslagwerk blijven gebruiken.

Dit bericht is gepost in Blogs. Bookmark de link.